Обережно, Кір!

2019-01-31

/Files/photogallery/745/K2298-300x226.jpg

Обережно, Кір!

Спалах кору в Україні змусив батьків дізнатися більше про це захворювання, щоб вберегти своїх малюків. Чим небезпечний кір для дітей і чому профілактика кору - основне завдання мам і татусів зараз?

Симптоми кору

Інкубаційний період, тобто час від зараження до появи перших симптомів, триває від 7 до 14 днів. Важливо пам'ятати, що хвороба починається не з появи висипу, а з симптомів застуди: температура 38-40 градусів, різка слабкість, відсутність апетиту, сухий кашель, нежить. Пізніше з'являється кон'юнктивіт (запалення слизової оболонки ока). Приблизно через 24 дні після перших симптомів хвороби на слизовій оболонці щік (навпроти корінних зубів) виникають дрібні білуваті висипання. На 3-5 день хвороби з'являється висип у вигляді яскравих плям, які мають тенденцію зливатися між собою. Спочатку вона виявляється за вухами і на лобі, потім швидко поширюється нижче на обличчя, шию, тіло і кінцівки. Дрібні рожеві плями висипу швидко збільшуються в розмірах, набувають неправильну форму, іноді зливаються. У період максимального висипання, через 2-3 дні після появи висипу, температура знову може підніматися до 40.5 °. Висип тримається 4-7 днів. На місці плям залишаються осередки коричневої пігментації, через 2 тижні шкіра стає чистою.

Укладнення

Ускладнення розвиваються частіше у дітей у віці до п'яти років або у дорослих старше 20 років. Найбільш поширеними є запалення середнього вуха, сліпота, бронхопневмонія, запалення шийних лімфовузлів, ларингіт, енцефаліт. На жаль, ускладнення кору не так вже й рідкісні, тому лікування захворювання має проводитися під медичним контролем дільничний лікар відвідує пацієнта раз в кілька днів.Найкращим способом уникнути захворювання дитини на кір - це її вакцинація. Незважаючи на активну антищеплювальну кампанію, саме завдяки своєчасній вакцинації вдалося зробити захворювання на кір у нашій країні не таким масовим.

Що можете зробити ви:

При найменшій підозрі на розвиток кору слід негайно звернутися до лікаря. Це важливо не тільки для якнайшвидшої постановки діагнозу і початку лікування, але і для прийняття протиепідемічних заходів в колективі, який відвідував хворий.

Обов'язково стеж за новинами, і якщо у твоєму місті є дані про спалах кору, намагайся разом з малюком уникати натовпу. Постарайся не контактувати з людьми, якщо знаєш, що в їхній родині є хворі на кір.

Кiлькiсть переглядiв: 210

Коментарi