Діти на карантині. Поради батькам.

2020-05-29

/Files/images/rzne/unnamed.jpg

Через закриття виховних та навчальних закладів діти залишаються вдома, а школярі перейшли на віддалене навчання. Режим, до якого діти звикли, порушений, прогулянки з друзями заборонені, відвідування гуртків і секцій також неможливе. При цьому, діти 24 години на добу опиняються під пильним наглядом і контролем своїх батьків. Проблемою карантину є необхідність одночасного перебування в різних статусах, коли, перебуваючи вдома, дорослі продовжують виконувати свої професійні обов'язки, працюючи віддалено, і при цьому повинні поєднувати сімейні та батьківські обов'язки.

Діти чутливі до будь-яких змін, а ситуація з карантином може спровокувати у них появу занепокоєння, тривоги, страхів і дратівливості.

Маленькі діти можуть вередувати і вимагати до себе підвищеної уваги. Деякі батьки, проявляючи надмірну турботу про дитину, йдуть у неї на поводу, дозволяючи їй майже весь вільний час проводити у віртуальному просторі, аби дитина була чимось зайнята. Інші вважають, що дитина зобов'язана весь час вчитися і, тим самим, позбавляють її елементарного відпочинку. Слід пам'ятати, що надмірне перебування у віртуальному просторі може привести до інформаційних перевантажень і розвитку залежної поведінки, а недотримання режиму праці і відпочинку – до емоційного і фізичного виснаження дитини.

За словами психолога, щоб не вийти зі звичного режиму, необхідно створити розпорядок дня для всіх членів сім'ї і дотримуватися його. Краще дотримуватись того режиму дня, який був раніше, - вставати та лягати в той самий час. Це допоможе адаптуватись до карантину, дисциплінує, дасть відчуття стабільності і допоможе впоратись з тривогою.

Під час карантину батькам потрібно подбати і про себе, адже емоційний стан дорослих передається дітям.

Потрібно розповісти дитині про коронавірус спокійним тоном та зрозумілою мовою, без залякувань. Також дітям потрібно дати чіткі інструкція, як себе треба вести, щоб не захворіти.

Необхідно навчити дітей правилам гігієни відповідно до вимог при пандемії. Оскільки карантинні заходи в тій чи іншій мірі збережуться ще на деякий час, бажано сформувати у дитини звичку не чіпати на вулиці руками обличчя, рот, очі, правильно мити руки і користуватися санітайзером. Це можна зробити в ігровій формі. Усі члени сім'ї протягом дня можуть спостерігати один за одним і, в разі дотику кого-небудь до свого обличчя, нараховувати штрафні бали. Переможцем вважається той, хто набере найменше число штрафних балів.

Необхідно правильно організувати навчальний процес, виділити місце для занять і забезпечити тишу, щоб не заважати дитині ні коли вона взаємодіє з вчителями онлайн, ні коли готує домашні завдання. Дитина повинна працювати самостійно, але при необхідності мати можливість звернутися до дорослих за допомогою.

Батькам потрібно навчитись слухати свою дитину, прислухатись до її інтересів і тривог, навіть якщо вони здаються несуттєвими.

Кiлькiсть переглядiв: 191

Коментарi